Haberler

Dijital Dönüşüm Konferansına Katıldık

Teknoloji ve İnsan Zirvesi Van’da Gerçekleşti

Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen ve bu sene Van’da birincisi gerçekleşen Teknoloji ve İnsan Zirvesi; alanında uzman kişilerin katılımıyla metaverse, eğitim teknolojilerinin entegrasyonu, siber güvenlik ve bilgi güvenliği farkındalığı gibi konularda gerçekleşen eğitim ve panellerle tamamlandı. Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, COVID-19 ile beraber dijitalleşmenin de büyük hız kazandığına dikkat çekerek, yaşanan gelişmeler ve ofisin yaptığı çalışmaları aktardı. Başkan Koç, konuşmasının sonunda geleceğin dijital dönüşümde olduğuna dikkat çekti: “Gelecek dijital dönüşümde, ama en önemlisi, gelecek, daha adil bir dünyanın anahtarı olan dijital teknolojileri insanı merkeze alan anlayışla hareket edenlerin elinde.” 

Başkan Koç, dijitalleşmenin toplumları sadece sosyal bakımdan değil, siyasi, kültürel, sağlık, eğitim, iş yapış şekli, habercilik, mahremiyet gibi birçok alanda da etkilediğini ve hatta dönüştürdüğünü dile getirerek şu örnekleri verdi:

“Örneğin, habercilik, dijitalleşme ile birlikte öylesine evirildi ki habercilik adı altında kasıtlı ve maksatlı yapılan bir dezenformasyonun yıkıcı etkileri olabildiğini, hatta tüm dünyada seçimleri dahi etkileyebileceğini gördük. Kültür sanat anlamında dijital sanatların, artık fiziki sanat ürünlerinden daha fazla rağbet görmeye başladığı, yapay zekâdan faydalanılarak hazırlanan sergilerin, ki bu alanda tüm dünyada en çok ses getiren çalışmaları da bir Türk Refik Anadol yapmakta, asırlık müzelerden daha fazla ziyaret edilmeye başlandığını gördük.”

Başkan Koç, NFT’nin her ne kadar yeni bir terim olsa da Türkçe karşılığının mutlaka olması gerektiğinin altını çizerek bu konuda yapılan çalışmayı şu sözleriyle anlattı: “NFT’nin Türkçe karşılığı ne olmalı diye bir soru sormuştum. Gelen önerilerin hepsi bizim için çok kıymetliydi, anketi sonlandırdığımızda ekibim titiz bir çalışma yürüterek önerileri tek tek inceledi. Sonrasında yaptığımız değerlendirmeleri Türk Dil Kurumu ile paylaşarak ortak bir çalışma başlattık. Anket sonucunda gelen seçenekleri önce 80’e sonrasında 10’a düşürdük. Nihai kararımızı Sn. TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’in de katkılarıyla “Nitelikli Fikrî Tapu”dan yana kullandık. Seçenekleri değerlendirirken hem anlam bütünlüğüne hem de kısaltmanın küresel anlamda yer bulması için arama motorlarında yine NFT’ye karşılık gelmesine özen gösterdik. 

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak bundan sonra yaptığımız çalışmalarda ve paylaşımlarda NFT’nin açılımı için “Nitelikli Fikrî Tapu” terimini kullanacağız.”